Bare skomerker

For å samle trådene og gi et lite innblikk i noe av det som finnes der ute, har jeg satt sammen en oversikt over minimalistiske skomerker. Målet er å gå disse nærmere i sømmene ved en senere anledning. Legger inn linker slik at dere kan se litt selv så lenge.

Har prøvd

Vibram Fivefingers – sitter best av samtlige sko på lista. Digg å løpe i, men får fort gnagsår mellom tærene og andre steder der sømmene gnager.

Vivobarefoot – mest anvendbart av merkene. God holdbarhet på såla; kan gå opp i liminga, men da limes igjen. Stor sortimentsdybde.

Feelmax – solide fjellstøvler/vintersko. Som løpesko sleit jeg fort hull i den tynneste såla. Fikk dog tilsendt et nytt par.

Tadeevo – tynne tøysko; såle formet som et fotavtrykk. Fine til innendørs bruk. Stasjonert som ekstrasko på jobb.

Softstar Shoes – for bred til å kunne brukes – var visst for EKSTRA brede føtter (finnes også i smalere). Liker dog det unike designet.

Under utprøving

Groundies – førsteinntrykket er bra. Kanskje litt myk såle. Minner veldig om Vivobarefoot. Har sko som passer mer til hverdags.

Xero – en av få vanntette minimalistiske sko der ute. Strekker seg over ankelkulen og har en litt stivere såle enn andre sko.

Vil prøve

Muki – mer til hverdags og alternativt bruk. Ser litt snåle ut, men greit å holde utkikk over hva som rører seg.

Merrell Vapor Glove – har sett på denne i butikken. Virker like enkel som den bør være. Tenker hovedsaklig til løping.

Den ultimate minimalistiske sko – har ikke blitt laget ennå. Tenker fortsatt på hvilke materiale denne bør ha. Kommer nok innen 2030.

Avslutningsvis

Bakdelen er at alle disse merkene må bestilles over internett. Utsalgsprisen i seg selv er relativt høy, og i tillegg kommer frakt og mest sannsynligvis tollavgift. Håpet er at noen en dag skal ta til vett og starte en egen butikk for denne typen sko. Jeg har selv solgt en del, og folk er som regel ganske enkel å overbevise. Noen blir til og med veldig fornøyde og kommer tilbake. Tenke seg det!

Hvilke minimalistiske sko har du testet? Legg igjen en kommentar nedenfor.

10 kommentars på “Bare skomerker

 • 06/10/2020 i 06:07
  Permalink

  Hei. Interessant å se denne oversikten! Jeg har kjøpt mye fra Joe Nimble. Har mest fokus på bred tåboks ala Altra, men har mange modeller til både løping og ellers med minimalistisk såle. For min del er disse supre og er superfornøyd.

  Svar
  • 06/10/2020 i 08:51
   Permalink

   Hei! Godt å høre! Har selv vurdert dem, men ikke falt til ro med utseende. Ser de satser mye på Joe Nimble i Sverige (https://www.freefoot.se/), så kommer nok til å teste dem ut en dag.

   Svar
 • 27/01/2021 i 09:43
  Permalink

  Du bør teste Lems. De er for mange kongene av barfot-sko!

  Svar
  • 04/10/2021 i 21:37
   Permalink

   Lems virker interessant! Har ikke undersøkt så nøye, men virker som de har tykkere såler enn eksempelvis Vivobarefoot? Hvilke modeller har du testet ut?

   Svar
 • 04/02/2021 i 21:12
  Permalink

  Flott oversikt, og mye god info. Har du en nettside du pleier å kjøpe fra som du vil anbefale? Og er pop-up butikken i Oslo fortsatt åpen? Skulle gjerne prøvd litt forskjellige størrelser før jeg bestemte meg for merke etc.

  Svar
  • 04/10/2021 i 21:42
   Permalink

   Takk for det! Tanken er å gå nærmere inn under hvert merke, men har ikke kommet så langt ennå. Jeg har ingen faste nettsider å kjøpe fra, da en del sider forsvinner og nye kommer til. Som hovedregel forsøker jeg å forholde meg til de offisielle sidene til produsentene. Prismessig er det stort sett en meget dyr affære.

   Pop-up butikken i Oslo ble nok stengt ned i 2015 eller deromkring. Det virker ikke som noen i Norge har tatt på seg jobben med å tilby minimalistiske sko. Det gjør at det er vanskelig eller nært umulig å få prøve det man ønsker. Veldig synd i grunn.

   Alt i alt har nok ikke noen klart å tjene nok penger på denne typen fottøy. Det er dessverre det som blir tungen på vektskåla.

   Det hadde vært moro å få på plass en egen butikk for minimalistiske sko. De har fått det til ( i alle fall til dels) i Sverige!

   Svar
 • 20/03/2021 i 12:22
  Permalink

  Så bra med en oversikt! Jeg har vokst på meg en hallux valgus nå mot slutten av 40årene mine. Vi er visstnok mange kvinner i samme båt. Jeg ramlet over et par Altra løpesko på 70% i høst, og jeg har brukt disse hver dag siden. Det var en befrielse å ikke ha vondt OG ikke måtte avbryte gå og treningsturer lenger. Nå har jeg akkurat lagt et par Groundies i handlekurven, håper de kommer snart. Ikke så stilige til fest og bytur de Altraskoene 🙂

  Svar
  • 04/10/2021 i 21:46
   Permalink

   Så godt at du har funnet en løsning på utfordringene dine! Jeg er meget fornøyd med Groundies. Bruker de bare til hverdags, men skal undersøke om de har noen som egner seg mer for løping også.

   Gi beskjed om de svarer til forventningene dine!

   Svar
 • 08/11/2021 i 23:21
  Permalink

  Leter selv mye etter kombinasjonen: bred framfot(wide toe box), liten/Ingen drop, Gore-Tex membran både lave og mid modeller. Har prøvd: Altra, modellen lone peak med eVent. Membranen er dritt, men skoene er fantastiske. Visst nok mestselgende trailsko i USA, så kommersiell suksess også. Teva grandview gtx mid: meget god, men ikke veldig slitesterke. Xero shoes sitt utvalg ser mest lovende ut for øyeblikket, med både foret og uforet i mid med membran.

  Svar
 • 11/08/2022 i 08:24
  Permalink

  Har starta og løpe litt i vivosko.Er spent på hvordan det vill gå.Mange merker der ute. Har ikke sett slike sko i sportsbutikk.Litt vanskelig og få prøvd da🤔

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *